понедельник, 11 января 2021 г.

Урок образотворчого мистецтва!12.01.2021

 Тема.Малювання декоративної композиції "Ходить півник у садку і співає : Ку ку рі ку"

Послухайте і відгадайте загадку. Ви зрозумієте, над чим ми будемо з вами працювати сьогодні.

Будить будильник нас кожного ранку, 
Він кукурікає гучно на ґанку. 
Всі прокидаються, сонце встає –
На кожнім подвір’ї будильник цей є. 
(Півень) 

Сьогодні ми будемо малювати півника. Але півника не звичайного , а чарівного. І допоможе нам в цьому один із видів декоративно - прикладного мистецтва. Нам будуть потрібні фарби, пензлі та палітра.

Петриківський розпис є одним із видів декоративно - прикладного мистецтва, для якого характерне зображення великих квітів та тварин.

Декоративно - прикладне мистецтво – це мистецтво прикрашання предметів. Назва петриківський розпис походить від назви села Петриківка. Жінки цього села розписувати стіни хат мальовничими квітковими візерунками. Їх малювали пензлями, зробленими з котячої шерсті, сірниками, обмотаними м’якою матерією, і просто пальцями. Фарби розводили на яйцях і молоці, а кольори вибирали – найяскравіші, під стать барвистій природі Придніпров’я.

Господині змагалися одна з одною, прагнучи зробити свій будинок самим мальовничим, і ревниво зазирали на чуже мистецтво. Про найвдаліші розписи казали: “Гарно, як у церкві". А от якщо хата залишалася білою, з господинею припиняли вітатися, як з чужою. Найстаранніших господинь в Петриківці називали “чепурушками”. Завдяки їм навички розпису передавалися з покоління в покоління

Однією із засновників петриківського розпису вважають Тетяну Якимівну Пату. Народилася Тетяна Пата 20 лютого 1884 року в сім’ї безземельного селянина Якима Мартиненка. Жили дуже бідно, і всі восьмеро дітей батрачили у сільских багатіїв. Чотирнадцятирічна Тетяна мала хист до малювання і заробляла на хліб тим, що розмальовувала у багатіїв комини печей. Рано почала малювати на папері. Малювала Тетяна Пата квіткові букети, але вони ніколи не повторювались. 
Згодом художниця стала почесним майстром народного мистецтва. Одержала медаль “За трудову відзнаку”, нагороджена орденом Трудового Червоного Прапора. Член Спілки художників України. Померла Тетяна Якимівна Пата 7 грудня 1976 року. 

В селищі Петриківка знаходиться дитяча художня школа, яку назвали іменем Тетяни Пати, де готують майбутніх художників.

Півень уважно стежить за метеликом, що причаївся між квітами. Квіти ж через весь малюнок вигинаються з краю в край по кривій, подібний до латинської літери "S", і заповнюють собою всю вільну від півня площу. В композиції рух стеблини з квітами неначе продовжує рух півня; метелик добре вписується між квітами, а півня, намальованого на першому плані, розмальовано тими ж графічними елементами, з яких складаються тут і квіти, і листя рослинного орнаменту. 
 

Перед початком роботи всі фарби зволожують, щоб вони стали м'якими й легко бралися на пензель. Тим часом готують яйце: відокремлюють білок і у фарфорову чашку кладуть тільки жовток. Для палітри в домашніх умовах використовують плоску фарфорову тарілку. На палітрі змішують фарби, створюють кольори. Чистим пензлем, змоченим у воді, набирають фарбу і жовток (суміш швидко змішується) і роблять мазок на папері.
Пензлики треба зробити самому. Для їх виготовлення потрібні котячі шерстинки, які збирають у пучечок і туго прив'язують звичайною ниткою до дерев'яного держальця. Такі пензлики добре набирають фарбу і легко підкоряються ледь помітному руху руки під час малювання. Котячі шерстинки вистригають під лапками або на шийці (під головою) тварини, де шерсть найпухкіша. Пучечок для пензля набирається з двох-трьох вистригів. Спершу новий сухий пензлик має вигляд квачика (віничка), але поступово його доводять до потрібної форми, вибравши зайві волосинки. У зволоженому стані всі волосинки пензля зібрані в гострий кінчик.
Щоб зберігати правильну форму пензлів, після роботи їх миють з милом, промивають чистою водою і загортають у м'який папір.
Методичні рекомендації до створення композиції Виконання композиції можна умовно розділити на три етапи 


    • Начерк олівцем 

    • Виконання малюнка 

    • Виконання малюнка фарбами 

    • Можна виконувати композицію відразу фарбами. 

    • У цьому випадку починаємо малювати найбільші, центральні елементи, потім листки, стебла, інші дрібні елементи розпису.


Виконання малюнка із зображенням птаха можна поділити на 4 етапи. 

Перший -- знаходження загальної форми птаха, композиційне розміщення на площині. Тому на першому етапі малюнок виконуємо олівцем. Але якщо ви уже досягнули високої виконавської майстерності та маєте багату творчу уяву, то можна спробувати на першому етапі працювати одразу фарбами, саме так чинять деякі досвідчені народні майстри. 

На наступному етапі тонують кольором силует птаха. Колір птаха залежить від кольорової гами композиції в цілому. У нашому випадку це червоний колір. Силует птаха може бути затонований і кількома кольорами.

Третій етап -- малювання пір'я тулуба, крил, хвоста. На завершальному етапі малюнка проводимо моделювання голівки птаха, малюємо око, дзьоб, завершуємо декорування тулуба, хвоста, крил. Підкреслюємо темною фарбою ті деталі, які хочемо виділити, підкреслюємо деталі світлим, у даному випадку -- жовтим кольором. Потім малюємо квіти.

Намалюй малюнок та надішли його на електрону пошту! pantiukh13@gmail.com











Комментариев нет:

Отправить комментарий

Індивідуальне навчання! 22.01.2021

  Русский язык Тема. Составление текста -повествования. Текст-повествование  – это текст, в котором рассказывается о действиях кого-либо или...